Quesadilla: Poreklo i istorija

Od svih raznovrsnosti jela koja se nude u meksičkoj kuhinji, quesadilla ima posebno mesto u našim stomacima. Smatra se autentičnim jelom sa korenima u Meksiku, iako su je mnoge kulture širom sveta usvojile.

Quesadilla je širom sveta podigla mogućnosti ukusa na različite nivoe tokom dugog veka trajanja ovog poznatog jela. Vremenom su najčešće korišćeni recepti prilagođeni različitim stilovima. Većina nas uživa u kesadiljama kakve su danas u našim restoranima, ali treba da pogledamo i znamo i njeno poreklo.

Quesadilla se savršeno uklapa sa ostalim najpoznatijim meksičkim namirnicama na porodičnim večerama. Nastavite da čitate da biste otkrili poreklo ovog ukusnog autentičnog jela.

Kako je nastala Quesadilla?

Quesadilla je našla svoje stalno mesto u kuhinjama kolonijalnog Meksika. Mnogi veruju da je kesadilju na Zapad donela Španija, ali nakon što smo ušli nešto dublje u tematiku, možemo sa sigurnošću reći da to nije slučaj. Najautentičnija meksička kesadilja nastala je u južno-centralnim regionima Meksika!

Hajde da pogledamo komponente autentičnih quesadilla i našu perspektivu o tome kako su se različiti kulturni uticaji spojili u manifestaciji sada poznate hrane koju mnogi vole širom sveta.

Tortilla

Tortilja, ravan krug kukuruzne mase koja je prethodno kuvana, bi se zagrejala i omekšala do te mere da bi se mogla saviti. Sama reč znači „mala torta“. Za kukuruznu tortilju se smatra da su je prvo konzumirali Indijanci u pretkolumbovsko doba, jer su ti domoroci bili efikasni poljoprivrednici, posebno u umetnosti uzgoja i žetve kukuruza.

Na kraju, tortilja od brašna postala je izuzetno uobičajena u kesadiljama i drugim namirnicama u meksičkoj kuhinji. Tortilje od brašna inspirisane su kukuruznim tortiljama, ali su napravljene od pšeničnog brašna umesto kukuruza. Popularnost kukuruznih tortilja bila je neosporna dugo vremena, ali je porast tortilja od brašna postao popularniji kako je uzgajanje pšenice uzimalo sve veći deo poljoprivrede.

Sir

Prostor koji se formira preklapanjem tortilje je neverovatno vredan džep koji služi kao sredstvo za ostale sastojke koji će ga ispuniti. Sir koji ćete naći u kesadiljama na našem meniju je sličan siru iz Oaksake koji je u velikoj meri korišten kao punjenje ovih tradicionalnih masa tortilja. 

Oaksaka sir je žilav, polutvrd i beo. Njegova tekstura je slična mocareli i isto tako se topi. Ovaj sir se proizvodi metodom zvanom curd-string, sa kojom su Meksikance upoznali dominikanski monasi.

Meso

Još 1500-ih, Španija je upoznala lokalno meskičko stanovništvo sa svinjetinom i govedinom, i postepeno ih uvela u njihovu ishranu. Pre konkvistadora i drugih istraživača, meso nije bilo ni približno tako sveprisutno u ishrani Latinske Amerike kao danas. Iako to ranije nije bilo uobičajeno u meksičkoj kulturi, različito meso bi se vremenom pridružilo siru iz Oaksake.

Ostali Quesadilla sastojci

Pored mesa i sira, drugi sastojci su našli svoj put u tradicionalnoj kesadilji iz širokog spektra namirnica koje se nalaze u meksičkoj kulturi ishrane, kao što su kuvani pasulj, epazot, Chicharron (pržena svinjetina), razni sosevi i sveže povrće.

Azteci su već bili navikli da koriste tortilje kao “prevozno sredstvo” za nekoliko različitih namirnica koje su sakupljali. Majstori upravljanja poljoprivredom u raznim klimatskim uslovima u svojoj oblasti, od džungle do sušne ravnice, uzgajali su i konzumirali mnogo povrća za aztečke zajednice. 

Znamo da su Azteci uzgajali i jeli tikvice koje bi se kuvale i gnječile u teksturu peciva. Zatim bi ih uzimali, punili kukuruzne tortilje njima i pekli ih u glinenim pećima, kao slatko jelo.

Jednom napunjena, meksička quesadilla bi se kuvala na glatkoj, ravnoj rešetki zvanoj comal dok se sir Oaksaka ne otopi i tortilja ne postane blago hrskava.

Moderna Quesadilla

Kada pogledamo svaku klasičnu kesadilju od mesa i sira zasebno, shvatamo da je to uvek bila multikulturalna hrana, zahvaljujući severnoameričkim starosedeocima, italijanskim monasima, španskim istraživačima i meksičkim starosedeocima. Danas su kesadilje našle svoj put ka jelovnicima širom sveta, posebno na jugozapadu Sjedinjenih Država.

Širom sveta ćete naći brojne adaptacije kesadilje koje mogu biti poslužene za bilo koji obrok. Jedna popularna opcija je Quesadilla doručak, gde se u tortilju može staviti pečeno jaje sa avokadom. Punjenje se takođe može razlikovati kod ljudi sa različitim dijetama, možda sa začinjenim crnim pasuljem ili tofuom za vegetarijance, dok bi goveđi odrezak ili morski plodovi mogli biti privlačniji drugima. Zaista, sve može ispuniti prostor koji pruža presavijena tortilja kada je topljeni sir tu da sve to drži zajedno!

Zašto je “Quesadilla” a ne “Quesodilla”?

Na španskom jeziku, reč “queso” se prevodi kao sir, a „dilla“ je (van konteksta) žargonski izraz na engleskom za „čovek“ (dude). Dakle, naša voljena quesadilla je, u stvari, čovek-sir! U stvarnom svetu, završetak „illa“ se blisko prevodi kao „mala stvar“, tako da bi „mala stvar sa sirom“ bio ispravniji (i logičniji) prevod.

Razlog zašto postoji „a“ u Quesadilla umesto „o“ je jednostavno jezička navika koja se razvila u pravopisu kako bi odgovarala završetku „dilla“ uobičajenom u meksičkim imenicama.

Da bismo izbegli zabunu oko sira koji se koristi u kesadiljama i sira u koji biste mogli umočiti čips u meksičkim restoranima – to su dva različita sira! 

Queso dip, ili umak, se često pravi sa čedar sirom i pavlakom, dajući mu mnogo drugačiji ukus i teksturu od tradicionalnog sira iz Oaksake ili drugim sirevima koji bi se mogli naći u kesadilji. Drugi recepti za Queso dip koriste kotiju koja mu daje izraženo oštriji ukus.

Zašto je Quesadilla važna?

Bez obzira da li ste u restoranu ili ne, da li vam je Quesadilla na tanjiru redovno ili ne, ovaj favorit iz meksičke kuhinje uvek će imati značajnu reputaciju u našoj kulturi. Mnogo namirnica je našlo svoj put oko sveta, ali možemo se složiti da je quesadilla tu da ostane. 

Kako vreme prolazi, možda možemo da učimo iz multikulturalne pozadine kesadilje i da stvorimo drugu simpatičnu i ukusnu hranu kombinovanjem različitih autentičnih sastojaka.

Ako tražite nešto da radite kod kuće što je lako, prilagodljivo individualnim dijetalnim potrebama i što će zadovoljiti celu porodicu ili sve vaše prijatelje, organizujte Quesadilla bar za sledeću porodičnu večeru, večeru sa prijateljima ili roštiljanje. Isprobajte različite sireve, meso, pečurke, povrće, salsu, sosove i umake da biste pronašli svoje omiljene kombinacije i doneli svoju sledeću omiljenu verziju kesadilje na svet.

Ako ne želite da provodite vreme u kuhinji, pripremite svoju sledeću fiestu uz pomoć Tortilla Casa keteringa! Možemo da stvorimo sjajno, nezaboravno iskustvo i da podignemo tanjire na vašoj zabavi na viši nivo. Kontaktirajte nas da isplaniramo vaš sledeći događaj!

Your Order

Нема производа у корпи.

Beograd

Novi Sad

Zone dostave

Beograd

Novi Beograd

Zone dostave Novi Sad